Dé tip die direct verlichting geeft

Hoe voorkom je blessures?

Als je aan krachtsport doet, merk je na een tijdje dat je behoefte hebt aan meer ruimte in je lijf. Soms ervaar je klachten of ben je zelfs even uit de race van je training. Niet alleen met krachttraining, maar juist ook met onze kantoorbanen voelen we ons regelmatig stijf en onrustig. In deze blog wil ik jullie meenemen hoe we er voor kunnen zorgen dat we meer verlichting in ons lichaam ervaren en onze sportprestaties verbeteren. Maar ook hoe we klachten kunnen voorkomen of misschien wel zelf kunnen behandelen.   

Voordat ik je ga uitleggen wat de sleutel naar verlichting is, moeten we eerst terug naar onze visie in de anatomie, waar het natuurlijk allemaal begint.

De mens als machine

Als ik je zou vragen wat de functie is van het hart, is de kans groot dat je zegt dat het één van de belangrijkste organen is om bloed rond te pompen. En de nieren? Die worden vaak omschreven als een soort filter en de hersenen als een computer.

In dit tijdperk willen we snel een mechanische term geven aan ons lichaam. Sinds de 17e eeuw wordt ons lichaam dan ook als een ‘machine‘ genoemd.

Niet gek dus, dat onze anatomieboeken voornamelijk lichaamsdelen laten zien. Spieren, banden, gewrichten: alsof we deel voor deel opgebouwd zijn. We zijn intussen bijna te vergelijken met onze smartphone of computer.

Nu is zo’n anatomie-atlas zeer handig om de anatomie te leren, maar we maken een denkfout als we denken dat mensen op deze manier gebouwd zijn. Er gebeurt zo veel meer onder de huid dan wij denken vanuit een boek te kunnen leren. En daarnaast: wij kunnen helemaal niet bewegen met alleen losse onderdelen.

Om je vast op weg te helpen heb ik de belangrijkste bindweefsellijnen hier onder voor je op een rijtje gezet.

Wat verbindt ons dan wel?

Eigenlijk lijken wij veel meer op planten dan op machines. Ook wij groeien uit een klein zaadje (een eicel) en zijn dus ook niet in delen aan elkaar gelijmd. Alleen dit zaadje is nodig om ons lichaam te vormen en ons lichaam groeit mee tot we volwassen zijn.

In ons lichaam zweven ongeveer 70 biljoen cellen rond, omringt door een vloeibaar fascia-netwerk, ook wel bindweefsel genoemd. Om bindweefsel goed te omschrijven, kunnen we zeggen dat het een plakkerige en vettige stof is die ons systeem bij elkaar houdt.

Dit weefsel kan zich continu aanpassen – binnen een aantal minuten – aan al onze bewegingen of houdingen. Als een soort mega panty, dus.

Een web vol snot

Het klopt niet helemaal als we alleen denken dat spieren zich aan botten hechten via pezen die de botten naar elkaar toe kunnen trekken – de ‘machineonderdelen’ van het lichaam. Het is ons bindweefsel dat ervoor zorgt dat we kunnen bewegen en dat ons lichaam verbonden is met elkaar! Er bestaan geen pezen, ligamenten of spieren op zichzelf; in plaats van al die losse onderdelen gaan ze op in het periost – beenvlies dat bot omhult – en de bindweefsel-lagen. 

Jouw ‘onderdelen’ zijn dus in elkaar gegroeid en gaan op in de lijm, in plaats van dat alles aan elkaar vastgelijmd is. Ik kan uren doorgaan over hoe bindweefsel precies in elkaar zit, maar je hele lichaam is eigenlijk gewoon verbonden met een web vol snot. Dat web van snot verbindt zelfs je organen met je botten en vloeit weer door naar spieren en andere soort ‘onderdelen’.

Volg je me nog?

Dé sleutel tot verlichting

Oké, je weet nu dat dat bindweefsel nogal belangrijk is. Als dat web vol snot zich niet goed kan bewegen, krijg je automatisch pijn in je spieren of gewrichten. En omdat we allemaal uren achter de computer zitten, soms afgewisseld met een zware krachttraining, rekken we ons bindweefselsysteem veel te weinig. En dat terwijl dit systeem best makkelijk op te rekken is én sneller effect kan geven aan je pijntjes!

Dus: wil jij je hamstring meer ruimte en verlichting geven, dan zal je je hele achterzijde van je lichaam moeten losmaken. Immers: alles zit aan elkaar vast, weet je nog? Maar wat als ik je zou vertellen dat er één activiteit is waarbij je continu je bindweefsel rekt? Die is er: hou je vast.

Y.O.G.A.

Jullie vinden yoga allemaal zweverig en saai, ik weet het. Maar yoga gaat jou helpen om flexibeler te worden en véél minder klachten te ervaren.

Waarom? Omdat je met yoga hele ketens oprekt en niet alleen een onderdeel van een lichaam. Probeer het maar eens. Hoe vaker je het doet, des te meer ga je de meerwaarde ervan inzien en kun je je lichaam ook eens de rust geven (die het verdient).

Wat yoga doet met je lichaam

Nieuw onderzoek toont aan dat dit web van bindweefsel zich verbindt tot de celkern.* Dat betekent dat door yoga te beoefenen je eigenlijk aan het DNA van je cellen trekt en verandert hoe het zich uitdrukt en meebeweegt.

In de loop van tijd zullen bindweefsel-vezels langzaam uitdunnen en wat meer losraken. Het slijm in bindweefsel kan binnen een minuut veranderen in meer vloeibaar slijm, waardoor je beter kan bewegen en bovenal minder pijn én minder weerstand ervaart. De bewegende omgeving rond de cellen kunnen dus de manier waarop de genen werken, veranderen. Yoga oefent bewegingen uit waardoor je dit systeem volledig kan laten uitrekken. En ja! Dat ademhalen is super belangrijk. Door de ademhaling zet je je bindweefsel namelijk uit. En je wordt er lekker rustig van.

Gebruik regelmatig yoga als een hulpmiddel om het bindweefsel makkelijk te laten vloeien. Dit kan dus gaan helpen om beter te presteren in je krachttraining of minder stijf achter de computer te zitten. Want gaat die squat niet helemaal lekker omdat je je schouder niet kan openen of doet je onderrug zeer na de meeting? Drie keer de zonnegroet gaat jou al meer ruimte geven.

Dé tip tijdens een lange dag werken

Yoga helpt je dus om je bindweefsel los te maken, maar het los houden is nog een hele kunst.

Tip: je houdt je bindweefsel soepel door na je yoga in beweging te komen. Dit kan wandelen, hardlopen, fietsen of bijvoorbeeld krachttraining zijn.

Kruip jij na je yoga direct weer achter de computer, dan garandeer ik dat je binnen 30 minuten exact dezelfde klachten voelt. Zoek dus een balans tussen zitten en bewegen. Bureauyoga is een hele leuke mini-pauze, maar je kunt er ook voor zorgen dat je hele team meedoet aan wat jumping jacks. Een stuk gezelliger, ook.

Wil je meer weten over bindweefsel? Dan is het boek Anatomy Trains het boek voor jou om je bindweefsel-lijnen beter te leren herkennen. Dit boek laat de functie van onze vloeibare massa zien. Zodra je de bindweefsel-lijnen snapt, kan je tijdens je yoga nóg beter begrijpen wat je aan het rekken bent of meer balans geeft. Zo is het ook makkelijker om bewegingen uit te kiezen of te achterhalen waar jouw knelpunten zitten.

*Voor deze blog zijn de volgende bronnen gebruikt.

  1. Bruno Bordoni; Navid Mahabadi; Matthew Varacallo Anatomy Fascia,  August 10, 2020; geraadpleegd op: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK493232/
  1. Bordoni B, Marelli F, Morabito B, Sacconi B. The indeterminable resilience of the fascial system. J Integr Med. 2017 Sep;15(5):337-343.

Keep moving! Namasté.