"Ik wil starten met powerliften!"
Na jarenlang krachttraining ben je klaar voor meer uitdaging: je besluit te gaan powerliften! Je hebt alleen geen idee hoe je het beste kunt starten. In deze blog vertel ik je wat onze beste tips zijn voordat je met powerliften begint, om zo min mogelijk lichamelijke klachten te krijgen.
Op Instagram en Facebook staan gigantisch veel filmpjes over powerlifters die veel kilo’s kunnen deadliften. Je scrolt door je feed en betrapt jezelf er op dat je powerlifting toch wel interessant vindt. Na jarenlang krachttraining ben je klaar voor meer uitdaging en je besluit je te gaan verdiepen in het powerliften. Uit onze ervaring wordt er weinig aan onderzoek gedaan naar hoe je het beste kan starten met powerliften. Om sterker te worden, is niet alleen krachttraining belangrijk, maar ook het onderhouden van je lichaam!
Ik wil jullie meenemen in hoe je jezelf het beste kan voorbereiden en wat volgens ons de beste tips zijn om zo min mogelijk lichamelijke klachten te krijgen.
Tip 1: Don´t reach for the sky
We trappen af met deze heel belangrijke uitspraak als het om powerliften gaat.
De grote powerlifters LEVEN voor powerliften. Hun leven bestaat uit deze sport en hebben jaren aan training achter de rug om tot dit niveau te komen. Zodra zij opstaan zijn zij voortdurend bezig om tot het niveau te komen wat jij op instagram voorbij ziet komen. Wil je nog een leven naast het trainen en niet alleen leven voor powerliften? Neem dan niet deze big guys als voorbeeld en bewandel je eigen training.
Jezelf vergelijken met een andere sporter kan je soms wat onzeker maken. Die onzekerheid doet je niet goed in je training. Doe het dus op je eigen manier en vraag juist tips aan deze grote lifters. Daarbij zal je merken dat je mindere dagen hebt en misschien een tijdje stil staat. Luister naar je lichaam en ga nooit over je grens heen.
Tip 2: werk aan je techniek
Een tweede, belangrijke tip is om jezelf te filmen als je begint met powerliften en vervolgens feedback te vragen van anderen.
Zet je ego opzij en laat je techniek checken door iemand die meer ervaring met powerliften heeft. Een slechte techniek kan niet alleen klachten veroorzaken, maar kan ook de progressie in je training tegen zitten. Ga ook niet alleen op het powerliften zitten. Bedenk welke kracht je nodig hebt om bijvoorbeeld een squat te kunnen doen. Of heb je wel voldoende ruimte om te openen in je bovenrug om de bar comfortabel vast te houden? Check het, laat het checken en ga er mee aan de slag.
Tip 3: No pain, no gain?
Eigenlijk klopt de ´no pain, no gain´ uitspraak helemaal niet. Je mag namelijk tijdens je training helemaal geen pijn ervaren. Natuurlijk zit je uit je comfort zone en krijg je spierpijn en moet je herstellen, maar de échte pijn zit in je discipline!
Als jij dus een goede powerlifter wilt worden, dan zal je niet alleen consequent moeten trainen, maar ook je leefstijl moeten aanpassen. Ben je gewend om veel alcohol te drinken en kort te slapen, dan zal je te weinig resultaat in je training terug vinden. Wat mega zonde is, want je zal er vast hard genoeg voor trainen.
Tip 4: Fix je herstel
Hier willen we even wat langer bij stil staan. Onthoud: JE HERSTEL IS NIET MINDER BELANGRIJK DAN JE TRAINING. Dus volg deze tips om het beste uit je training te halen.
- Slaap. Slaap zeker zo’n 7 tot 9 uur. Niet te kort en niet te lang. Slapen is essentieel voor het herstel van lichaam en hersenen. Ook kan slapen het immuunsysteem en cognitieve functies, zoals het vermogen om iets te onthouden, beïnvloeden. Je hersenen zijn net zo belangrijk in je training dan je fysieke training.
- Voeding. Hoe ziet je voeding er uit? Eet je genoeg voor jouw lichaam en kan het de voldoende energie geven die je er van vraagt? Fix dus de juiste voeding om je sportprestaties te verbeteren. En vraag gerust om hulp bij een voedingscoach!
- Hydratatie. Voldoende water drinken op een dag willen we zeker niet vergeten. Laat de frisdrank en langzame suikers staan. Hier halen we namelijk toch niet veel langdurige energie uit.
- Mobiliteit. Powerlifters zijn heel weinig bezig met hun mobiliteit. Een paar stretches van 15 minuten gaat je hierbij niet helpen. Zoek naar dynamische mobiliteitstraining om je lichaam de ruimte te geven. Die ruimte gaat jou 100% helpen om bijvoorbeeld een betere arch te maken of beter spanning te houden in je lift.
- Blessures. Ga op tijd naar een fysiotherapeut als je pijn hebt! Laat youtube achterwegen en laat je blessures checken door een professional in de buurt. Er staan te veel op youtube wat misschien voor jouw lichaam helemaal niet werkt. De kans dat je het dan erger maakt, is dan groot.