Intermittent Fasting, iets voor jou?

Boost your energy?

De meeste mensen zijn gewend om van kinds af aan drie maaltijden per dag te eten met een aantal tussendoortjes. Meestal ontbijten we direct als we opstaan, snacken we tussendoor, hebben we lunch en dan bereiden we een grote (warme) maaltijd voor als avondmaal. En soms.. eten we nog iets voor het slapengaan.

Hoewel dit voor velen prima werkt, zijn er nog vele andere manieren om je maaltijden in te delen die meer voordeel voor ons kunnen bieden. Één daarvan is periodiek, oftewel intermittent fasting.
Drie maaltijden per dag. Intermittent fasting is voor een gedeelte van de dag niks eten of drinken wat je lichaam zou moeten afbreken. De meest bekende vorm hiervan is 8 uur per dag eten en 16 uur vasten. Als je dat te veel vindt, zijn er ook vormen waarbij je 12-13 uur vast. Of juist langer 18-24 uur.
Intermittent fasting kan vele voordelen met zich meebrengen, zoals:

Scherper de dag doorkomen en meer energie ervaren gedurende de dag
– Het kan helpen bij afvallen
– Het kan een hebben op je bloedwaardes

Omdat je op een dag simpelweg minder tijd hebt om te eten, krijg je vaak ook minder calorieën binnen. Dit kan al snel leiden tot gewichtsverlies.
Je lichaam is tegelijkertijd niet meer constant bezig met iets te verteren, wat ervoor kan zorgen dat je minder moe bent door de dag heen. Dit zal uiteraard verschillen per persoon, aangezien iedereen iets anders nodig heeft en ook op een andere manier het vasten toepast en andere voeding hanteert.

Maak het zo gek als je zelf wilt

Er zijn verschillende onderzoeken te vinden die dit onderbouwen, maar daar gaan we in deze blog niet te diep op in. Uiteindelijk komt het er op neer dat jij iets vindt wat bij jou past. Dit kan bijvoorbeeld een vast zijn van 13 uur of een van 20 uur twee keer per week. Je kan het zelf indelen en zo gek maken als je wil.

Het lijkt misschien alsof wij vasten neerzetten als een oplossing voor al je problemen. Het kan wat voordelen met zich meebrengen, maar het is zeker geen wondermiddel. Slaap (tussen 7-9 uur), stress, activiteitsniveau, je voeding en nog veel meer aspecten spelen een net zo grote rol.

Fortis Fysiotherapie over de voordelen van intermittent Fasting

Intermittent fasting in de praktijk brengen

Ok, leuk allemaal, maar hoe pas je het intermittent fasting toe in de praktijk?
Heel easy: je eet gewoon niet voor maar liefst 13 tot 16 uur. Hier tel je je slaap bij op, dus eigenlijk vast je maximaal 8 uur. Je hoeft ook niet meteen met die 13 uur vasten te beginnen. Je kan beginnen met je ontbijt iets op te schuiven, dus in plaats van om 7:00 ontbijten, eet je om 9:00. Zo kan je dit beetje bij beetje verschuiven tot je gaat lunchen.

Intermittent fasting voor sporters

Ben je heel actief door de dag heen of sport je in de ochtend? Ook dan kan je prima intermittent vasten. Sporten op een lege maag kan juist heel fijn zijn. Je bent dan soms scherper van geest en lichter op je voeten. Je lichaam heeft in de meeste gevallen nog genoeg reserves om op te functioneren voor die ochtend-kickbokssessie. Let er op dat dit per sport en persoon kan verschillen. Cardio-workouts zijn soms prima te doen zonder eten in je systeem, maar krachttraining kan wat zwaarder vallen als je niet gegeten hebt. Maar uiteraard is ook dit per persoon verschillend.

Helaas kunnen wij je niet vertellen wat het beste bij je past, je komt er alleen achter door het zelf uit te proberen. Wél hebben we nog een goede tip voor je, om je intermittent fasting te tracken: Zero. Deze app kan je helpen bij het starten van vasten en houdt de tijden voor je bij. Je kan ‘m helemaal naar je eigen voorkeuren aanpassen. Via de App Store en de Google Play Store kun je de app downloaden. Wat ook superleuk aan deze app is, is dat je allemaal blogs en artikelen met informatie over intermittent fasting vindt.

Niet vergeten! Vasten is geen middel om af te vallen. Het kan je misschien net dat kleine beetje helpen om je gebruikelijke patroon te doorbreken, of gewoon om iets nieuws te proberen. Wie weet krijg je een energie boost er van en kan dit effect hebben om je doelen te behalen. 

Wij zijn er enthousiast over! Laat ons weten als je hier mee gaat starten. Wij zijn zeer benieuwd hoe iedereen het ervaart.

LET OP!!!! 
Als je een onderliggende aandoening hebt (bijv: diabetes), of onder behandeling bent bij een specialist voor een voedingsgerelateerde klacht/aandoening, overleg dan altijd eerst met je behandelaar voor je aan intermittent fasting begint.